Showing posts with label ocean. Show all posts
Showing posts with label ocean. Show all posts

Sunday, May 15, 2016

15 May, 2016: Day 77

Question 1:
One of the greatest baseball players of all time was banned from the game for life after he and seven other players accepted bribes to throw a game in what year? Answer: 1919.


I already knew the answer beforehand, but I went though it to verify if I could find it. To find the answer type seven baseball players scandal to come across a Wikipedia article on the incident, which contains a the year it took place.

Question 2:
A Nagoya University study found that birds start singing in the spring when the days are what? Answer: longer.


Please see Day 39 for the explanation.

Question 3:
In 1578, a high lama of the Gelug school was given the name "Dalai Lama.” What does the Sino-Mongolian translation of "dalai" mean in English? Answer: ocean.


Please see Day 28 for the explanation.

Friday, January 22, 2016

22 Jan, 2016: Day 38

Question 1:
Silphion, a spice which became known after the foundation of Kyrene in the 7th century, has its origin on what continent? Answer: Africa.

Look up Silphion or ancient Kyrene. Both will lead you to the answer that the spice was associated with a ancient Greek city near Shahhat, Libya. If you ever take an ancient sexuality course you will hear about this plant being a natural contraceptive and how humans rendered it extinct.

Question 2:
What comedy filmed in black and white in the 1960's in less than 7 weeks, featuring a "clean old man", was rated by Time magazine as one of the all time great 100 films? Answer: A Hard Day's Night.


Use in the search field: "clean old man" film to come up with the title of the film.

Question 3:
What do scientists call the "aliens" and odd organisms that live below the bottom of the ocean? Answer: interaterrestrials.


Taking all that Google supplied, including the first letter of the word but not the hint, I used name animals under ocean floor aliens to come up with the answer. FYI this term covers any organism whose habitat makes up a deep subsurface biosphere, just not in the sea. For example, Russian scientists found methanogenic microorganisms in oilfield water samples.

Monday, January 11, 2016

11 Jan, 2016: Day 28

Question 1:
An NFL game was given the nickname "Ghost to the Post", as a result of two memorable plays by a great receiver and blocker who played college ball at what university? Answer: Notre Dame.


It's easier to look up the answer to this question by following a chain of queries. First, "Ghost to the Post", in search results you'll find out is the name of a particular game involving David Casper, "The Ghost". By looking at his Wikipedia entry you'll find out what college he attended.

Question 2:
In 1578, a high lama of the Gelug school was given the name "Dalai Lama.” What does the Sino-Mongolian translation of "dalai" mean in English? Answer: ocean.


Using Dalai Lama translation, the search results will pull up the full translation for Tenzin Gyatso's title. Dalai Lama translates to "Ocean teacher".

Question 3:
The Icon body slammed "The Eighth Wonder of the World" at what sporting event in front of close to 100,000 people? Answer: WrestleMania III.


First, place "The Eighth Wonder of the World" sporting event slammed Icon. We find out that it was a WWE Wrestlemania event the two titans clash at. But which one? The search results are rather ambiguous. Try Wrestlemania "Andre the giant" "Hulk Hogan" to come up with the answer. Be sure to use Roman numerals.