Wednesday, January 3, 2018

03 Jan 2018, Day 100

Question 1
What is the secondary title of the fourth installment of the movie franchise that has starred the former spouse of the winner of the 2003 Academy Award for Best Actress? Answer: Ghost Protocol.


You need to know who won the Academy Award for Best Actress in 2003, inputting 2003 oscar best actress in the search field. Looking to find Nicole Kidman's former husband use Tom Cruise filmography to find a list of his films, Ghost Protocol now being the fourth of six installments.

Question 2:
Which landmark pictured on Segovia’s coat of arms is believed by local legend to have been built by the devil? Answer: aqueduct.

Please see Day 47 for the explanation.

Question 3:
The famous defensive tackle who died during a game against the New York Dragons, played in how many games for the Panthers during his career? Answer: twenty.


Please see Day 47 for the explanation.

Tuesday, November 28, 2017

28 Nov 2017, Day 99

Question 1
Who choreographed the musical based on the first novel by the 2003 winner of the Medal for Distinguished Contribution to American Letters? Answer: Debbie Allen.


First we need to find the book that won the medal. Look it up by using 2003 Medal for Distinguished Contribution to American Letters, locating that it's Stephen King Carrie. Next, place in the search field Carrie musical choreography 1988 to find the IBDB listing of the cast and crew of this late 80's flop.

Question 2:
In Chapter 1 of Laura Jackson's biography of "Bono", what was the full name of the person who collapsed at his father's funeral and died four days later? Answer: Iris Hewson.


Now the search was supposed to happen was that you would go into Google Books and look up "Bono" Laura Jackson. Then you would just browse the chapter until you read the passage depicting Mrs. Hewson's death. But that is not to be, any preview or snippets of that chapter is under embargo. So the only way to solve it is by looking at the Wikipedia article on his biography.

Question 3:
What river is impassable by man in Arunachal Pradesh and joins the Ganga River in Bangladesh? Answer: Brahmaputra.


Please see Day 49 for the explanation.

Sunday, November 26, 2017

26 Nov 2017, Day 98

Question 1
In a 2005 ceremony inducting Dan Marino to the Football Hall of Fame, who was the recipient of Dan's “one last pass” thrown from the podium? Answer: Mark Clayton.


Please see Day 53 for the explanation.

Question 2:
What American museum paid $6.9 million to exhibit artwork on loan from the Louvre from 2006-2009? Answer: High Museum of Art.


In this question required a little bit more digging on my part to come up with a optimal search query. Input in the search field $6.9 million artwork American museum, you'll see a New York Times article about this once-in-a-lifetime loan. Too bad I was in the middle of art school to enjoy it.

Question 3:
What name did the stylist, who employed Brad Goreski until October 2010, choose for her first child? Answer: Skyler.


Please see Day 84 for the explanation.

Thursday, November 23, 2017

23 Nov 2017, Day 96

Question 1:
What term describes what an actor breaks when he addresses the audience directly from stage, like in Hamlet’s “to be or not to be” soliloquy? Answer: Breaking the Fourth Wall.


Please see Day 95 for the explanation.

Question 2:
In the longest-running prime time sports program on TV, what was the nickname of the person who replaced Don Meredith during the 1974 pre-season? Answer: The Hammer.


Please see Day 72 for the explanation.

Question 3:
What kind of parent does a dad describe himself as in the 2012 Academy Award-nominated movie set in Hawaii? Answer: The Back-up parent.


First you need to know what film that attracted the Academy's attention was set in Hawaii. Place 2012 Academy Award-nominated movie Hawaii in the search field to get the answer, The Descendants, on the first page. Next, look for movie quotes from that film. Use "The Descendants" movie quotes to come up with a list of pages that might have the information. I used a page on IMDb to find my answer.

Wednesday, November 22, 2017

22 Nov 2017, Day 95

Question 1:
What was the name of the first child born to the executor of the will of the man considered the "Father of Humanism"? Answer: Eletta.


Without going into a lot of detail,, you first need to know who is the "Father of Humanism". With that you will get the Italian scholar Petrarch. Petrarch is known for rediscovery of Cicero's letters. Knowing the deceased name, now you have to find the one who carried out his will. Place Petrarch executor of will in the search field to get his son-in-law, Francescuolo da Brossano. One more search jump, Francescuolo da Brossano children will yield his kids.

Question 2:
The Icon body slammed "The Eighth Wonder of the World" at what sporting event in front of close to 100,000 people? Answer: WrestleMania III.


Please see Day 28 for the explanation.

Question 3:
What term describes what an actor breaks when he addresses the audience directly from stage, like in Hamlet’s “to be or not to be” soliloquy? Answer: Breaking the Fourth Wall.


If you use the search term addressing the audience stage acting there is a Wikipedia page with those terms on this very subject,